top of page
TRANSPERENT NEW BACKGROUND_edited_edited.png

Tour de CCH 1998-2023

Etappi 2: Kärjessä radalla ja maantiellä

Tour de CCH
ETAPPI 2

Juniorien pyöräilykoulun ratatreenit elokuussa 2023. 

Cycle Club Helsingin toiminnan ytimessä ovat "kippurasarvisilla" ajettavat pyöräilyn lajit. Tämä Tour de CCH:n etappi 2 kurvailee sekä radalla että maantiellä.

 

CCH on rautaa radalla

 

Starttaamme matkaan Käpylän Olympiavelodromilta, joka on Cycle Club Helsingin koti. Seuran toimisto ja kalustovarasto ovat löytäneet paikkansa sieltä. Toimistoa ei tosin enää ole, mutta radan alla varastoissa on pyörät, huoltovarusteet ja myös maantiekisoissa tarvittava varustus.

 

Toukokuussa me seuran jäsenet pesemme betoniradan talven jäljiltä. Harjoitusvuoron alkaessa kannamme avorullat katsomon eteen ja pyörät rullien päälle lämmittelyä varten. Kisalähtöihin kuljemme radan ali tunnelissa kuin myyrät kotiinsa. Kisoista palaamme arvometallia kaulassa.

 

Seurallamme on Velodromin osalta erityinen tehtävä. Olemme järjestäneet sekä yksin että yhdessä Velodrom Finland ry:n kanssa lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja joka vuosi. Myös Helsingin kaupunki on useasti konsultoinut seuraa pohtiessaan Velodromia koskevia ratkaisuja.

Cycle Club Helsingin historiikin osat julkaistaan torstaisin 9.11.2023 alkaen.
Paluu historiikin etusivulle

PauliPutkonen-keirin_3834.jpg

Pauli Putkonen ottaa keirinin SM-kultaa 2023 elite-luokassa. Toiseksi ajaa Mika Simola, TuUL. Kuva: Esko Lius.

Velon pesu_0420.jpg

Velodromi täytyy pestä ennen ajokauden aloittamista. Vuonna 2022 CCH sai välineet “Suomen suurimman paljun” putsaamiseksi yhteistyökumppani Sini-Tuotteelta. Etualalla Tuomas Turunen. Kuva: Esko Lius.

Ratapyöräilyssä seuramme on saavuttanut roppakaupalla menestystä alusta saakka. Sitä kuvaa hyvin jo yksin se, että CCH on valittu ratapyöräilyn parhaaksi suomalaiseksi seuraksi peräti 23 kertaa.

 

CCH:n MM-mitalisteja ovat ajaneet Atte Koskinen, Markus Holmsten, Kreu Maisniemi, Anne Palm, Lauri Arte, Harri Sopanen, Tanja Tyvimaa, Matti Tanttu ja Jaana Hyvärinen. Atte on ainoa kultamitalistimme, ja kaikkiaan hänellä on MM-mitaleita kahdeksan.

 

EM-kultaa on ajanut Olavi Kaarela. EM-mitaleille ovat yltäneet myös Anne Palm ja Juhani Tammisto.

 

PM-kultaa ovat elite-tasolla saavuttaneet Jaana Hyvärinen ja Sini Savolainen. Master-sarjojen mitalisteja ovat Olavi Kaarela, Aino Laurio, Juha Huhtiniemi, Jaakko Tanskanen, Lauri Puranen, Jan Elmgren, Aki Turunen, Kreu Maisniemi, Anne Palm, Ilkka Kilappa, Merja Särkioja, Juhana Hietala, Matti Priha, Erkko Salonen, Olli Aaltonen ja Matti Tanttu.

 

Suomenmestaruus on lajissa kuin lajissa merkittävä saavutus. Kun lasketaan SM-, ISM- ja joukkue-SM-kullat yhteen, eniten on saavuttanut Juhani Tammisto. Kun tarkastellaan pelkästään SM-voittoja, korkeimmalle nousevat Mira Kasslin ja Viivi Puskala. Tässä Pertti Sirénin laatima, 22.11.2023 päivitetty listaus kaikista seuran SM-kultaa voittaneista pyöräilijöistä.

​

​

CCH on myös maanteiden kingi

Mäntsälä ISM2014 JariB.jpeg

CCH:n kuskit taktiikkapalaverissa ISM-kisoissa Mäntsälässä 2014. Kuva: Jari Birling.

​

​

Radalta tämän historiikin matka jatkuu maantielle. Cycle Club Helsinki onkin Suomen suurin maantiepyöräilyn kilpaharrastajien seura, mitattiinpa tätä lisenssiajajien määrällä tai mitaleiden ja pisteiden kautta.

 

Ammattilaisiakin seuralla on ollut aika ajoin. Matti Helminen kilpaili Belgiassa. Tällä hetkellä useampikin CCH:n nuori lupaus ajaa eurooppalaisissa puoliammattilaistalleissa, esimerkiksi Heidi Antikainen (Restore Cycling, Hollanti), Nicolas Grönlund (Willebrord Wil Vooruit, Hollanti) ja Aku Koivistoinen (Van den Plas - Hepa, Belgia).

 

Koska pyöräkilpailujen vähäisyys Suomessa oli seuran perustamisen aikaan erityinen ongelma, toivottiin seuralta erityistä panosta siihen. Jo toisena vuonna CCH oli Suomen ykkösseura niin mitalien hankkimisessa kuin kilpailujen järjestämisessäkin.

 

Maantiekilpailuja ja kuntoajoja on järjestetty niin paljon, että tässä on paras ottaa vain muutama esimerkki.

 

Etelän Helvetti oli seuran alkuvuosina merkittävä, kauden aloittava maantiekilpailu. Noin 130 km reitillä riitti sekä santatietä että asfalttia. Se lähti yleensä Sotungista, eteni Lahelan ja Nurmijärven kulmille kunnes palasi Korson ja Sipoon kautta Sotunkiin.

 

Se kokosi monena vuonna lähemmäs sata osallistujaa, ja myös tv:n Urheiluruutu teki siitä raportteja parina vuonna.

 

Kerran kävi niin, että Landbossa oli tehty hiekkatie uusiksi juuri ennen kisaa. Kilpailua edeltävänä yötä Henrik 'Henkka' Itkonen ajeli tietä tasaiseksi kuorma-autollaan. Eihän se riittänyt kuin nimeksi, mutta sai pääjoukko kuitenkin vähän helpotusta.

 

Etelän Helvettiä ajettiin vuoteen 2005. Sen perillisenä on jatkanut Hiekkatieralli, joka ei ole kilpailu, vaan kilpailullinen yhteislenkki etu- ja huoltoautoineen.

 

Myös Hyrylän Ajoissa on hiekkatiepätkää. Tätä tapahtumaa järjesti alun perin Helsingin Työväen Luistelijat. Sittemmin Cycle Club Helsinki otti tehtäväkseen herättää tämän tapahtuman henkiin. Se onkin ollut viime vuosina kovatasoinen ja osallistujia on riittänyt toista sataa.

 

Hyrylän Ajoista on oma pieni historiikkinsa täällä.

 

Cycle Club Helsinki on aina kantanut yhteiskunnallista vastuutaan yhdenvertaisuudesta. Lajin harrastajakunta on hyvin miesvaltaista, joten seura mielellään tekee voitavansa esimerkiksi naisten ja parapyöräilijöiden pyöräilyn eteen. Varsinkin Anne Palm ja Pertti Sirén ovat tehneet merkittävää työtä vammaisurheilijoiden huomioimiseksi.

 

Vuonna 2013 järjestettiin ensimmäinen Naisten Etappiajo. Se on ajettu toukokuun alussa yhden viikonlopun aikana. Perjantaina on tyypillisesti ollut prologi, ja lauantaina sekä sunnuntaina kaksi etappia. Voittajakolmikolle on ollut tapahtuman kokoon nähden merkittävät rahapalkinnot.

 

Naisten Etappiajo oli alun alkaenkin suunniteltu kansainväliseksi. Erityisen vahvasti tämä näkyi tapahtuman huippuvuonna 2016, jolloin sillä oli UCI 2.2 kilpailustatus ja joukkueita useista eri maista, mm. Espanjasta ja Israelista.

 

Nyt Naisten Etappiajon järjestäminen on katkolla vuoden 2024 osalta, sillä osallistujia ei enää ole riittänyt kattamaan tapahtuman järjestämisen kustannuksia.

NEA2016_8375.jpg

Vuonna 2016 Naisten Etappiajolla oli UCI 2.2 kisan status. Sen ansiosta jaossa oli UCI-pisteitä olympialaisiin, joten saimme mukaan kovan kansainvälisen kilpailijajoukon. Kuvassa Skogbyntien mäenharjan jälkeiseen laskuun joukon johdattaa CCH:n Veera Väkevä. Kuva: Esko Lius.

 
 

Naisten Etappiajon kautta on luontevaa tuoda juttuun mukaan Puskala/Hahdon perhe, joka on ollut mukana laajasti seuratoiminnassa: huoltojoukoissa, kisajärjestelyissä, yrityskumppanuuden kautta sekä myöhemmin myös hallitustoiminnassa. Tärkeä tekijä tässä aktiivisuudessa on tietysti ollut Viivi Puskala.

 

Viivi Puskala on kolmannen polven pyöräilijä, joka edusti lähes koko pyöräilyuransa ajan Suomessa CCH:ta. Hän on voittanut CCH:n paidassa lukuisia SM-mitaleita lähes kaikissa ikäsarjoissa ja monissa eri pyöräilyn alalajeissa. Hänen vanhempansa, tätinsä ja äidin isä ovat kaikki pyöräilleet aikanaan myös SM- ja PM-tasolla.

Viivi naureskelee, että aina on joku sukulainen värvätty johonkin risteykseen tikkarin kanssa seisomaan tai nakitettu kahvilanpitäjäksi tai huolto-/tuomariauton kuskiksi, kuuluttajakin on kisoihin löytynyt tarvittaessa!
Kuvat: Esko Lius ja Asko Hahto.

 

​

Pepen Tempo on instituutio

​

Pepen Tempo on kaikille avoin 10 km (nuorilla 5 km) aika-ajo. Se ajetaan joka keskiviikko keväästä syksyyn Vantaan Sotungissa. Pertti Sirén käynnisti tämän viikoittaisen harjoituskilpailun jo vuonna 1986 ja on jatkanut sen järjestämistä siitä saakka.

 

Lähes tuhat pyöräilijää on käynyt ajamassa oman ennätyksensä. Miesten kärkiajan laittoi uusiksi tänä vuonna Trond Larsen. Uusi reittiennätys on 12:01.  Naisten ykkönen on Lotta Lepisto ajalla 13:13 (vuonna 2018). Koko tilaston (ja oletettavasti myös oman nimesi) löydät sivun www.cch.fi/pepentempo kautta

Elisa ja Tuomas Turunen Bianchi-cupin paritempossa 31.5.2011. Elisa Turunen voitti vuosina 2007-2013 Cycle Club Helsingin väreissä 33 SM-mitalia maantie- ja ratapyöräilyssä. Lue myös pyöräilijäesittely Elisasta aika-ajo.comissa. Kuva: Antti Haavisto.

Turun Sanomien juttu TS-kortteliajon voitosta 2004. Huomion arvoista on, että maakuntalehdissä pyöräily on saanut tilaa ennen ja saa sitä edelleen.

 

​

Tämä on ollut pitkä etappi. Isosta CCH-pääjoukosta on voitu mainita vain muutamia pyöräilijöitä. Jokseenkin kokonaan on ohitettu kaikki se, mitä seuramme ajajat ovat saavuttaneet muiden järjestämissä kisoissa.

​

Seuraavaan osaan on tarkoitus tulla juttua muista lajeista ja muusta toiminnasta. Saa nähdä mitä tulee ulos. Tämäkin etappi muuttui ihan viime tingassa erilaiseksi kuin mitä oli karttaan piirretty.

​

Matka alkaa painaa etappi etapilta. Samoin tämä kirjoitushomma käy vaikeammaksi, kun dataa on viime ajoilta käytettävissä niin paljon.

​

Kun sinä siellä Tour de CCH:n kisakatsomossa seuraat todennäköisesti varsin asiantuntevana yleisönä, niin toivon saavani sinulta palautetta ja täsmennyksiä. Kun seura täyttää yhtä aikaa 100 ja 30 vuotta vuonna 2028, voidaan sitten kirjoittaa täydennetty historiikki vaikka kirjan kansien väliin.

​

Lisätiedot

Haluatko tarkentaa tai korjata jotain artikkelin tietoja? Laita postia Esko Lius, esko.lius@gmail.com

Haluatko liittyä jäseneksi? Tee se myclub.fi-palvelun​ kautta, kiitos.

bottom of page