top of page
TRANSPERENT NEW BACKGROUND_edited_edited.png

Tour de CCH 1998-2023

Etappi 1: Uusi seura perustetaan 23.11.1998,
ja lopulta sille saadaan myös nimi

Tour de CCH
ETAPPI 1

Miltähän vuodelta tämä klippi Hiekkatierallista on... 

Video: Valtteri Välkky, 2023.

Kun emoseura Helsingin Työväen Pyöräilijät oli hajonnut 1930-luvun alussa, toiminta jatkui pitkään erillään Pyörä-Tovereissa ja Helsingin Työväen Pyörä-Veikoissa. 

Keskusteluja yhteen palaamisesta käytiin pitkin matkaa. Seura-aktiivien yhteisillä lenkeillä tästä puhuttiin useinkin pitkin 1990-lukua. Toimihenkilöt seuroissa olivat vähentyneet, ja lajin harrastus oli muutenkin vähenemään päin. Ehkä kannattaisi yhdistää voimat.

Vuonna 1998 marraskuun puolivälin jälkeen oli jo pakkaskelejä. Niinpä pyöräilyvaikuttajilla oli hyvin aikaa kokoustaa lämpimässä Pirkkolan hallissa. 

Asioita oli listalla paljon muitakin, ja historialliseksi osoittautuva yhdistymispäätös oli siinä hetkessä vain yksi muiden joukossa. Kaikki eivät ehkä edes ihan heti tajunneetkaan mitä oli päätetty.

Säännöissä yhdistyksen perustaminen on päivätty seuraavalle maanantaille eli 23.11.1998, jota voidaan pitää virallisena syntymäpäivänä.

Nimen saaminen uudelle yhdistykselle oli hankalaa. Perustamiskokouksessa sille päätettiin antaa kansainvälinen nimi Cycle Club Helsinki. Rekisteriviranomaiset eivät kuitenkaan sitä sallineet, koska oli jo olemassa suomenkielisen nimen omaava yhdistys Helsingin Pyöräilijät. 

Uusi klubi kääntyi Helsingin Pyöräilijöiden Raimo Vauhkosen puoleen. Hän sai suostuteltua seuransa hallituksen liittymään tähän juuri perustettuun, ja näin oikeus nimen käytölle saatiin.

Cycle Club Helsingin historiikin osat julkaistaan torstaisin 9.11.2023 alkaen.
Paluu historiikin etusivulle

CCH-kokous-1998.jpg

Pertti Sirén palkitsemassa Atte Koskista Cycle Clubin ensimmäisessä kokouksessa 17.11.1998.

 

Cycle Club Helsinki ry:n ensimmäisen johtokunnan eli hallituksen vuonna 1999 muodostivat Pertti "Pepe" Sirén (puheenjohtaja), Janne Lehti, Jari Asunmaa, Kare Pohjavirta, Ahti Hyytiäinen, Tauno Hietala ja Teuvo Berg.

Pepe toimi hallituksessa yhtämittaisesti aina vuoteen 2021 saakka. Puheenjohtajan asemassa hän oli vuoteen 2019 asti, ja vuonna 2022 hänet nimitettiin seuran kunniapuheenjohtajaksi. Janne Lehti toimi seuran hallituksessa 1999-2019, joista varapuheenjohtajana peräti 15 vuotta (2005-2019). Varsin pitkään hallituksessa olivat mukana myös Juha Mikkola (vuosina 2000-2018) ja Aino Laurio (vuosina 2001-2019). 

Pepe jatkaa seurassa keskeisenä toimijana edelleen, vaikkei enää olekaan hallituksen jäsen. Vuonna 2020-22 puheenjohtajana toimi Jaakko Antikainen. Nyt vuonna 2023 puheenjohtajan nuijalla kokouspöytää kopauttelee Esko Lius.

 

Pertti Sirén on luonnollisesti seuran kasvot ja toiminnan pitkäaikainen kantava voima. Hänen loputon, innostunut ja pyyteetön työnsä on saanut monesti ansaitsemaansa arvostusta. Viimeisin tunnustuspalkinto on ollut TAUSTAVOIMA-palkinto vuonna 2023. Se myönnetään henkilölle, jonka  “panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä lajissaan ja on suurella lajisydämellään ollut mukana lajin pitkäaikaisessa kehittämisessä.” 

CCH ei olisi näin iso ja monipuolinen, jollei moni aktiivi olisi ollut sitä rakentamassa omalla tärkeällä panoksellaan. Tässä vaatimattomassa historiikissa voi vain mainita muutamia.

Kilpailujen suunnittelu, huolto, tuomarointi, muonitus, maantiekisoissa risteysvalvonnat ja maastossa reitin merkkaus jne… joka tapahtumaan tarvitaan monenlaista talkotyötä, joka ulkopuolelta ostettuna maksaisi tuhansia euroja. Jos kaikki tämä arvokas ja arvostettava työ ostettaisiin, nousisivat osallistumismaksut moninkertaisiksi. Samalla menetettäisiin iso osa me-hengestä. Tuttua onkin, että pyöräilijät ajavat kisaa yksissä tapahtumissa ja ovat mukana järjestäjinä toisissa.

Ensimmäisinä vuosina CCH:n ajajat kilpailivat OLMO-pyörämerkin asussa, koska Olmo oli yksi yhteistyökumppanimme Velosportin pääedustuksia. Vasemmalla: Rata-SM eräajo vuonna 2000 M-18 sarjassa. Edessä Jarkko Niemi, Tampereen Yritys. Perässä Tuomas Turunen, CCH. Oikealla: Tuomas Turunen otti kriteriumin SM-kultaa Turussa sarjassa M-18 vuonna 1999.

Raimo Nieminen on paitsi kansainvälisesti menestynyt rata- ja maantiepyöräilijä, niin myös Velosportin perustajana ja monille ehkä tutuin pitkäaikaisena kauppiaana. Velosport oli alusta alkaen seuran yhteistyökumppani ja päätukija.

Nieminen on jo jättäytynyt vapaaherran rooliin, ja Velosportin ohjat ovat nyt Jari Petäjän ja Jani Lundbergin käsissä. Yhtä lailla Velosport on meidän tärkein yhteistyökumppanimme edelleen. 

Antti Ruotsalo on myös ollut mukana monissa rooleissa. Yhtenä Velosportin perustajista hän tuli tunnetuksi sekä myymälässä että mekaanikkona, mutta myös kisoissa. Hän on ottanut vuosikaudet huippuluokan valokuvia monissa vauhtilajeissa ja luonnollisesti myös pyöräilyssä. Hänen upea kuvagalleriansa löytyy täältä.

Antero Aarnio työskenteli pitkään ja pyyteettömästi ratapyöräilyn eteen. Hänet muistetaan värikkäänä persoonana, taitavana mekaanikkona, pitkäpartaisena raamikkaana derny-kuskina ja neuvonantajana sekä myös SM-tason ratakuskina. Hän toimi myös CCH:n hallituksessa sekä puheenjohtajana Suomen Pyöräilyunionin (nykyinen Suomen Pyöräily) ratapyöräilyjaostossa. 

Marko Vauhkonen tunnettiin tulisieluisena pyöräilyihmisenä, joka teki eri rooleissa hartiavoimin töitä lajin eteen vuosikymmeniä. Hän toimi useammankin seuran hyväksi, eikä vähiten CCH:n.

Tour de CCH -historiikin seuraavissa osissa on esillä lukuisia kuskeja ja muita seuran toimijoita.

 

Reitin alkupuolen etappeja eli seuran historian alkuvaiheita on ollut suht helppo jäljittää, kiitos Pepen opastuksen ja tekstien. Voisi sanoa, että Prologi ja tämä Osa 1 ovat olleet suht helppoja "ajettavia". 

 

Seuraavat osat piirtävät yksityiskohtaisempaa kuvaa kisaajista ja kisoista. Ne tulevat olemaan haastavia etappeja kirjoittajalle, sillä lähihistorian tieto on paljon sirpaleisempaa ja sitä on enemmän. 

Lue lisää:

Lisätiedot

Haluatko tarkentaa tai korjata jotain artikkelin tietoja? Laita postia Esko Lius, esko.lius@gmail.com

Haluatko liittyä jäseneksi? Tee se myclub.fi-palvelun kautta, kiitos.

bottom of page