top of page
TRANSPERENT NEW BACKGROUND_edited_edited.png

Tour de CCH 1998-2023

Etappi 3: Menoa myös maastossa ja Myllikässä

Tour de CCH
ETAPPI 3

Juniorien pyöräilykoulu maastossa elokuussa 2023. 

CCH:n Mika Vilen ja Medilaserin Ari Kansikas seuramme järjestämässä cyclocross-kisassa Kontulassa syksyllä 2013.

 

Vaihdetaan alle maastokalustoa, sillä Cycle Club Helsinki on ajanut paljon muutakin kuin rataa ja maantietä.

Maastopyöräilyn puolella tapahtumien järjestäminen on ollut pysyvä perinne. Esimerkiksi Pitkäjärven maratooni on tarjonnut kivaa ja kuraa jo vuodesta 1999. Kisan nimi ja reitti ovat kokeneet 25 vuoden kuluessa muutoksia, mutta samoilla Nuuksion kauniilla seuduilla ajetaan edelleenkin.

Cycle Club Helsingin historiikin osat julkaistaan torstaisin 9.11.2023 alkaen.
Paluu historiikin etusivulle

Luukkimtb2020 Koimäki.jpg

Vuonna 2020 taisi olla vähän niljaiset kalliot päätellen kuvan kulmassa heilahtavasta jalasta. Kuva: Tuula Koimäki.

Vuoden 2023 "täys maratonin" eli 56 km voittajat eri sarjoissa olivat Kuzma Kornijenko (MU19, CCH), Dani Härginen (M-elite), Teemu Valkonen (M40, Alppikanuunat), Hannu Koimäki (M50, IK-32) ja Ida Luomala (e-Bike).

Uutuutena siis tänä vuonna oli sähköpyörien sarja. Vuonna 2024 tämä tapahtuma ajetaan nimellä Luukki MTB ja Gravel eli tarjolle tulee myös hiekkatiepainotteinen reitti.

Eltsun MTB on luonnollisesti saanut nimensä Helsingin Eläintarhan urheilukentästä. Se on ollut kauden avauskilpailuja koko seurahistorian ajan, ja sitä ajetaan edelleen osana Etelä-Suomen alue-cupia (nyk. Foxcomp Cup).

Vuonna 2006 CCH maastopyöräilyn Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Paloheinässä.

PanuVainio002.jpg

Hyvä esimerkki monipuolisesta pyöräilyn eri lajien harrastajasta on Panu Vainio. Alun perin hän tuli pyöräilyyn XCO:n kautta. Sittemmin lajikirjoksi on muodostunut XCO:n lisäksi XCM, maantie, TT ja CX. Kisoja Panulla on takana tällä hetkellä yli 400 ja kilometrejä jaloissa n. 220 000 km. SM-mastereissa hän on napannut mitaleja XCO:ssa, CX:ssä ja maantiellä. Kuva maasto-SM:stä vuodelta 2019.

Kertaalleen on seura järjestänyt myös alamäkikisan. Tarkkaa tietoa ei ole, mutta joskus ihan seuran alkuvuosina ajettiin Paloheinän mäessä.

 

Cyclocross on tarjonnut vilkkaan skenen Suomessa. HelCX ja nyttemmin Cyclocross Cup -nimellä tunnettu tapahtuma on ammentanut fiilistä keskieuroopan ja tietysti varsinkin Benelux-maiden suurista häppeningeistä. Ajajilla on ollut hymyä huulessa aina, kun on irvistykseltä ehtinyt. Yleisö on elänyt mukana, ja usein on ollut mukana myös kannustussoittimien klassikkoja eli lehmänkelloja.

 

Näitä myös harrastajia hellivissä kisoissa CCH on ollut järjestäjänä jokseenkin joka vuosi. Useimmiten on ajettu Kontulan Kelkkapuistossa.

 

Vuonna 2017 järjestimme CX SM:t Helsingin Hietaniemessä. Rata kierteli rannalla, rantakallioilla ja myös jäätyneen meren päällä. Oli tammikuu, ja luntakin oli melkoisesti. HelCX-organisaatio ja CCH tekivät yhdessä hartiavoimin töitä lapioiden ja lumikolien avulla saadakseen loihdittua baanan, jonka ajamiseen ei tarvita fatbikea.

MattiO-cx.jpg

Vuoden 2017 mestaruuksista ajettiin kuten CX-perinteisiin kuuluu eli vuoden alussa. Pakkasta riitti ja myös lunta. Kuvat: Matti Ouvinen.

 

Viimeisin CX SM ajettiin samana marraskuun viikonloppuna kuin Cyclocross Cup. Tämän "Helsingin Prestige" viikonlopun rata Helsingin Kivikossa oli varsin vaativa ja urheilullinen. Yllättäen olikin jo tässä vaiheessa vuotta ihan talvinen keli.

 

Kuva-albumit CX SM 2024 ja Cyclocross Cup (Kaikki kuvat: Esko Lius).

supermen_5436.jpg

Cyclocross Cupin voittotaistelussa edellisenä päivänä suomenmestaruudet voittaneet Aksel Rantanen (GIF, siniristipaita m-eliten voiton merkkinä) ja Kasper Borremans (SKBR, MU19). Kuva: Esko Lius.

 

Nyt on aika putsata pyörä ja siirtyä sisätiloihin.

DSC_4890.jpg

Pukin takaa-ajo on lasten ja nuorten sisäkisa. Kuluvan talven kilpailu järjestetään 10.12.2023. Tässä vuoden 2022 tapahtuman kuvassa etualalla Katja Kornijenko. Kuva: Esko Lius.

 

Liikuntamylly valmistui Helsingin Mellunmäkeen keväällä 2000. Pyöräilijöiden harjoitteluvuoron saaminen tähän monitoimihalliin oli vaikea prosessi. Helsingin kaupungin liikuntatoimessa ajateltiin, että pyöräily hallissa on vaarallinen laji.

 

Arto Bryggare ja Raimo Nieminen vaikuttivat lajimme puolesta niin paljon, että saimme aluksi mahdollisuuden kokeiluun ja sen jälkeen pysyviin omiin vuoroihin. 

CCH oli pitkään "Myllikän" eli Liikuntamyllyn suurin käyttäjä. Parhaimmillaan radalla oli samaan aikaan 70 pyöräilijää. Pidimme luentoja kerran kuussa avoimena muillekin lajeille. Henkisen valmennuksen kansallinen avaustilaisuus veti salin täyteen ja TV:n paikalle. Tuomarikoulutusta useana vuonna. 

CCH2007 Henrik Itkonen potretti.jpeg

Seuran jäseniä Liikuntamyllyssä vuonna 2007. Ylärivi vasemmalta: Pekka Husgafvel, täydennä, Arto Husgafvel, Jyrki Tasa, täydennä. Keskirivissä Antero Aarnio, täydennä, Ilari Kahila, täydennä, Mika Riihelä, Jere Myllymäki, Timo Riihelä, Wille-Oskari Riihelä, täydennä, Matias Hyrkäs ja Pertti Sirén. Edessä pyörän kanssa Jonne Itkonen. Kuva: Henrik Itkonen.

 

Liikuntamyllyssä ajavien määrä on vähentynyt viime vuosina. Edelleen kuitenkin vuoroille löytyy ajajia junioreista mastereihin, ja jokseenkin joka viikko myös yksi tai useampi parapyöräilijä.

Koronapandemian aiheuttamat kokoontumiskiellot 2020 sulkivat hallin välillä kokonaan, ja sen jälkeen moni on siirtynyt ajamaan kotona älykkäiden harjoitusvastusten ja virtuaaliympäristöjen parissa. Seuran yhteislenkkejä onkin kokeiltu mm. virtuaalialusta Zwiftissä. 

zwift.jpg

Yhä useampi tekee myös lajinomaiset talvitreenit kotona. Pikkukuvassa Esko Lius trainerissa olevan pyörän päällä, ja isossa kuvassa hänen edessään olevan tv-ruudun näyttämä kuva. Menossa on loppukiri virtuaalimaailman "Yorkshiressä". Video Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=zdweNd8B5yQ 

Seuran toimintaan ovat kuuluneet monenlaiset aktiviteetit kuten perheleirit eli patikoinnit pari kertaa vuodessa ja hiihtoleiri tammikuussa. Lisäksi on ollut enemmän yhteiseen hauskaan keskittyvää tekemistä mikroautoilusta melontaan saakka.

Vuonna 2012 Helsingin kaupunki myönsi seuralla merkittävän tunnustuksen. CCH valittiin tuolloin Helsingin parhaaksi liikuntaseuraksi. Juhlatilaisuudessa Espan Kappelin lavalla kaiken kansan keskellä kuului ”hyvä CCH ja Pepe”.

Seuran erityistehtäviin on kuulunut myös isännöidä mm. Washington Area Bicyclist Associationin “presidenttiä” eli puheenjohtaja Eric Gillilandia vuonna 2009. Tutustutimme hänet Helsinkiin pyöräilyn näkökulmasta. Velodrom oli tietenkin yksi keskeinen kohde, ja ajatimme hänellä myös Pepen Tempon ja saunotimme Liikuntamyllyn saunassa. 

Vuonna 2022 seura isännöi slovakialaisen European Cycling Ride 2022:n pyöräilijöiden saapumista Helsinkiin. Letka ajoi CCH:n saattamana Kulosaareen Slovakian tasavallan suurlähetystöön, jossa myös seuramme edustajilla puheenjohtaja Jaakko Antikaisella sekä viestintävastaava Esko Liuksella oli kunnia osallistua tapahtuman juhlatilaisuuteen. 

Suurseurana CCH:lla on ollut tietysti monenlaisia tehtäviä lajin edistämiseksi. Yksi tällainen sarka on tuomaritoiminta. Seuran jäsenet ovat hoitaneet tältäkin osin monia kilpailuja kansainvälisistä tuomaritehtävisstä I-luokan kotimaisiin tuomarointeihin saakka.

 

Ismo Jauhiainen toimi kansainvälisissä tehtävissä aivan UCI:n  huipulla saakka. Anna Ronkainen ja Satu Wartiovaara ovat myös kansainvälisen tason tuomareita. Kansallisia komissaareja ovat Jaakko Kontula, Pertti Sirén, Tuomas Turunen. Mainitaan vielä lisäksi seuran lähettäjä-luokan tuomarit Raimo Nieminen, Jouni Luukkanen ja Veijo Kaikula.

*

Tämän etapin loppu tuli hiukan yllättäen mutkan takaa. Emme ehtineet keulia maaliviivan yli tyylikkäästi etupyörä ilmassa taikka tehdä kirijunaa voiton varmistamiseksi, emmekä äkkiseltään keksineet muutakaan kaunosieluista lopetusta tähän osaan. 

Ei muuta kuin kypärä päästä, hiukan jälkiverryttelyä ja lepoa. Ensi viikolla on vuorossa Tour de CCH:n päätösetappi. 

Lisätiedot

Haluatko tarkentaa tai korjata jotain artikkelin tietoja? Laita postia Esko Lius, esko.lius@gmail.com

Haluatko liittyä jäseneksi? Tee se myclub.fi-palvelun kautta, kiitos.

bottom of page