top of page
TRANSPERENT NEW BACKGROUND_edited_edited.png

Tour de CCH 1998-2023

Prologi: Cycle Club Helsingin juuret

Tour de CCH
PROLOGI

Kuvakaappaus vanhasta sääntökirjasta

Tunnetko eri mittaisten viserrysten merkityksen ryhmäajossa? Helsingin polkupyöräseuran säännöissä vm. 1896 on selkeät ohjeet. Nimestään huolimatta Helsingin Polkupyöräseura ei ole CCH:n suora edeltäjä.
Lähde: www.doria.fi

Nykyisen seuramme historia ulottuu 1920-luvulle, joka oli pyöräilyn vahvaa kulta-aikaa. Suomi hyväksyttiin UCI:n jäseneksi 1923. Moni kotimainen klassikkokilpailu perustettiin, esimerkiksi Porvoon Ajot vuonna 1926.

​

Pyöräilyllä oli iso rooli sekä arkiliikkumisen että kilpailemisen muotona myös pääkaupungissa. Niinpä joukko aikaansa seuraavia urheilumiehiä kokoontui perustamaan pyöräilyseuran Helsingin Työväen Pyöräilijät. Toiminta alkoi vireänä vuoden 1929 keväällä.

Emoseuramme vuosijulkaisun teksti sadan vuoden takaa on ajaton: “Siis pyöräilyurheilulla tulee olla myös muitakin tehtäviä, kuin pelkästään kehittää huippukykyjä pyöräilyssä. (...) Vain sillä edellytyksellä, että nuoriso ottaa omaksi asiakseen pyöräilyurheilun eteenpäinviemisen, pyöräilyurheilu voi tässä maassa nousta sille kuuluvaan arvoon.” Lähde: www.doria.fi

 

Vahvasta urheilullisesta alusta huolimatta HTP purjehti myrskyn silmään hyvin pian. Keskusliitto eli Työväen urheiluliitto (TUL) erotti seuran sillä perusteella, että muutamat kilpailijat olivat osallistuneet sellaisiin kilpailuihin, joihin liitto ei sallinut. 

​

Seura ajautui mielipide-eroihin. Vuonna 1930 siitä erkani kaksi eri liittoihin kuulunutta uutta seuraa: Helsingin Työväen Pyörä-Veikot (TUL) ja Pyörä-Toverit (SVUL). Alkuperäisestä seurasta jäi vielä lisäksi joukko, jotka jatkoi nimellä Helsingin Pyöräilijät.

​

Pyöräilykulttuuri ja myös kilpapyöräily elivät vahvaa kauttaan sotien jälkeenkin. 

​

Maantiekisat olivat vaativia, ja niihin osallistuttiin isolla joukolla. Olympialaiset 1952 olivat juhlaa myös pyöräilijöille. Käpylän komea funkkistyylinen Velodromi toimi tapahtumien näyttämönä ratalajeille, ja Käpylästä lähti myös olympialaisten maantiepyöräilyn yhteislähtökilpailu. 

​

Velodromi onkin Cycle Club Helsingin henkinen koti. Useimmiten sen rataa kiertävillä pyöräilijöillä on yllään meidän seuramme ajoasu. Myös CCH:n varastotilat sijaitsevat Velodromilla.

​

Eri tahoilleen päätyneiden pyöräseurojen piirissä käytiin useasti keskusteluja yhteen palaamisesta. Esteitä tähän kuitenkin oli. Esimerkiksi uuden seuran nimi oli yksi sellainen kysymys, josta ei päästy yhteisymmärrykseen. Oma vaikutuksensa oli silläkin, että jokaisen seuran johdossa oli voimakkaita persoonia.

Cycle Club Helsingin historiikin osat julkaistaan torstaisin 9.11.2023 alkaen.
Paluu historiikin etusivulle

Vuoden 1963 Solifer-ajojen ensimmäinen etappi on edennyt Kouvolasta kilometrin päähän maalista, joka sijaitsi Helsingin Sahaajankadulla. Kärjessä Pertti Sirén. Kaikkiaan kolmella etapilla kertyi yhteensä 310 kisakilometriä.
Kuva: Pertti Sirénin arkisto. Digitaalisesti väritetty mustavalkokuva.

 

Pyöräilyn suosion huippu alkoi hiipua 1970-luvulta alkaen. Autoliikenne ja muiden urheilulajien vahva taloudellinen tuki vähensivät pyöräilyn merkitystä ja näkyvyyttä sekä arkiliikunnan että urheilun osalta. 
 

1990-luvulle tultaessa oltiin siinä tilanteessa, että myös seurojen toimihenkilöistä oli pulaa. Yhteisten lenkkien aikana aktiiveilla oli aikaa jutella toiveista ja suunnitelmista.

Tämä antoikin ratkaisevan sysäyksen sille, että Pyörä-Toverit (P-T) ja Helsingin Työväen Pyörä-Veikot (HTP-V) lopulta yhdistyivät vuonna 1998. Loppu onkin sitten historiaa, kuten tavataan sanoa!

 

Lue lisää:

Lisätiedot

Haluatko tarkentaa tai korjata jotain artikkelin tietoja? Laita postia Esko Lius, esko.lius@gmail.com

Haluatko liittyä jäseneksi? Tee se myclub.fi-palvelun​ kautta, kiitos.

bottom of page